Povestea Autonom la Romania Fast Forward – un reportaj Digi24

De curand, reporterii Digi24 ne-au facut o vizita ca sa afle mai multe despre noi: cine suntem, ce facem, cand si cum am inceput afacerea si cum ne-am dezvoltat de-a lungul anilor.

In 2005, fratii Marius si Dan Stefan reveneau in Romania pentru a-si pune in aplicare cunostintele asimilate in SUA si respectiv Franta. Pornind de la trei masini, au infiintat atunci o companie de inchirieri auto. Mare le-a fost mirarea cand cererea din piata le depasea constant asteptarile, determinandu-i sa extinda flota. In numai un an de la lansare, atingeau deja o cifra de afaceri de peste 1 milion de euro, iar in doi ani, Autonom numara 21 de agentii și era singura companie de inchirieri auto cu acoperire nationala.

„Am apasat pedala pana la fund. Am vazut oportunitatea si era validata. Am investit toate resursele si timpul pe care le aveam la dispozitie, astfel incat sa extindem afacerea”, isi aminteste Marius Stefan, fondator si manager Autonom.

Pe atunci, principalii clienti erau romanii care munceau in strainatate si reveneau in tara pentru a-si petrece concediul alaturi de familie. Odata cu criza economica din 2008, clientii – persoane fizice s-au imputinat, iar managerii nostri si-au schimbat strategia, adresandu-se cu precadere companiilor dornice sa-si reduca din costurile de operare prin externalizarea flotei. Astfel, Autonom a devenit liderul pietei nationale rent a car, statut pe care-l detine si in prezent. De altfel, este si singurul caz din Europa in care o firma locala are cea mai mare cota pe piata nationala, de obicei liderii in domeniul rent a car fiind multinationale. Astazi, compania detine 41 de centre de inchirieri in 29 de orase, iar in 2015 s-a deschis prima agentie Autonom peste hotare, la Budapesta.

Mai mult decat rezultatele financiare insa, compania a reusit sa-si construiasca o echipa inchegata si inimoasa: astazi, 230 de angajati, toti cu studii superioare, vorbitori de limbi straine si pasionati de lectura, se implica in activitati de voluntariat pentru diverse cauze propuse si selectate de ei insisi – proiecte educationale, umanitare si/sau ecologice.

Curiosi sa aflati mai multe despre noi, autonomii? Va invitam sa urmariti reportajul video de mai jos si sa cititi mai multe aici.