Cum calatorim in vacanta? Masina vs. transport public

Sezonul estival a inceput deja si abia asteptam sa plecam in vacanta. Dar cu ce mijloc de transport este oare cel mai indicat sa calatorim pentru a ne bucura din plin de experienta?

Desigur, nu exista o “reteta”, depinde unde mergem si ce ne dorim de la respectiva vacanta. Cand avem insa de ales intre o calatorie cu masina si mijloacele de transport in comun, balanta inclina clar spre varianta unei inchirieri auto. Iata si motivele:

  • Program flexibil. Cu o masina inchiriata, mergeti unde vreti, cand vreti, fara grija permanenta de a respecta la minut programul mijloacelor de transport disponibile (avion, tren, autocar etc.). In plus, puteti sa preluati masina dintr-un oras si apoi sa o lasati in altul, daca va avantajeaza itinerariul.
  • Acces la locuri altminteri greu de vizitat. Sunt atatea destinatii ce asteapta sa fie explorate! Poate vreti sa stati in mijlocul naturii, la o pensiune agroturistica din inima Bucovinei ori o vila extravaganta de pe dealurile Toscanei? Sau sa ajungeti la o zona cu belvedere. Niciun alt mijloc de transport nu va permite acest lucru mai bine decat masina.
  • Calatorie confortabila. De ce sa va carati bagajele prin trafic, cautand taxi sau autobuz intr-un oras (cvasi)necunoscut, cand puteti, pur si simplu, sa va ridicati masina dintr-un loc usor accesibil sau chiar sa va fie livrata la scara, cum procedeaza colegii nostri din Autonom?
  • Mai economic. In functie de distanta si de numarul pasagerilor, este mult mai avantajos din punct de vedere financiar sa calatoriti cu masina – atat pe segmentul inter-urban, cat si la destinatie, dat fiind ca nu mai aveti nevoie de taxi si va puteti caza chiar si in afara oraselor, unde tarifele sunt mai mici.
  • Usor de inchiriat. Companiile de inchirieri auto au, in general, puncte de lucru chiar in terminalele de sosiri ale aeroporturilor, asa ca sunt usor de gasit. Iar daca deja v-ati rezervat online masina dorita in prealabil, doar o ridicati rapid si porniti la drum.
  • Varietate de modele auto, pentru toate gusturile si buzunarele. Vreti sa incercati un model pe care vi-l doriti, dar nu va permiteti sa-l cumparati? De exemplu, ce ziceti de o masina cu cutie de viteze automata sau poate una hibrida/electrica? Aveti ocazia sa o testati inchiriind-o. Asa adaptati si modelul necesar in functie de traseu, numarul de pasageri, bagaje etc.: pentru un city-break, o masina compacta, usor de parcat si care se strecoara in trafic este cea mai buna alegere. In schimb, ca sa explorati poteci de munte, este mai indicat un model 4×4. Sau poate preferati sa calatoriti, impreuna cu un grup mai mare de prieteni, intr-un van de 7/9 locuri in loc sa luati doua masini (astfel, va fi un singur sofer si vor putea conduce alternativ mai multe persoane, pentru a preveni oboseala la volan).
  • Dotari incluse. In functie de model, exista o multitudine de dotari care fac calatoria mai sigura si mai placuta. Daca aveti in plan drumuri lungi si intentionati sa va insoteasca si copiii, v-ar fi mult mai confortabil sa calatoriti cu o masina spatioasa, dotata cu toate accesoriile necesare, precum scaune speciale pentru copii, plus sistem de navigare ca sa ajungeti mereu cu precizie la obiectivele turistice, fara teama ca v-ati putea rataci.
  • Turist incognito. Cand inchiriati, nu se mai vede de la o posta ca sunteti strain (masinile cu numere straine sunt mai frecvent furate decat cele locale).

Tips & tricks

Pentru a profita din plin de avantajele tuturor mijloacelor de transport, selectati-le in functie de destinatie, distanta si dispozitie. De exemplu:

  • Puteti sa optati pentru o calatorie cu avionul (uneori renteaza, mai ales daca exista curse low-cost pentru destinatia dorita) si sa inchiriati masina de la destinatie, pentru flexibilitate la fata locului si fara a suporta oboseala condusului pe toata distanta, dus-intors.
  • Aveti in plan un drum mai scurt, catre o destinatie bine conectata la reteaua de transport, cum ar fi oraselele-satelit de pe langa metropole? Alegeti trenul si bucurati-va de un pahar cu vin la fata locului!

Pentru orice mijloc de transport ati opta, va recomandam sa va faceti din timp rezervarile pentru a va asigura masina dorita si pentru a “prinde” cele mai bune oferte.

Asadar, gata bagajele? 🙂 Drum sigur si calatorie frumoasa!