In Tara Hategului, pe urmele dinozaurilor pitici

Dragi calatori autonomi, va invitam în Jurassic Park! Setati coordonatele GPS-urilor spre Tara Hategului, judetul Hunedoara, si porniti spre locul in care, in urma cu mai bine de 70 milioane de ani, traiau dinozaurii pitici, unici in lume. Daca a colinda pamantul pe care, demult, paseau dinozaurii nu constituie o calatorie inedita si fascinanta, fortareata Retezatului, stravechile biserici din piatra, manastirile, Cetatea Colt sau Castelul din Carpati, ruinele castrului roman de la Ulpia Traiana Sarmizegetusa, zimbrii din Padurea Slivut, Fanetele cu narcise sunt doar cateva dintre reperele turistice ce ar multumi popasul, ochii si sufletul orisicarui calator. Sa nu ne mai lungim cu vorba, asadar, si sa pornim intr-o calatorie in timp, prin natura, istorie, cultura si religie in Tara Hategului, inima bogata si pretioasa a tot ce are Transilvania si tara-mama mai frumos!

DSC09502

In urmă cu 150 de milioane de ani, unicul continent Pangea s-a impartit in doua taramuri uscate, separate de Oceanul Tethys. Dintr-acestea s-au desprins insule, din pricina miscarilor tectonice, una constituind-o Tara Hategului de astazi, pe atunci aflata undeva in perimetrul actual al Marii Mediterane. Izolati de continentul mama, dinozaurii ce populau aceasta insula s-au adaptat, in timp, resurselor insulare restranse, ei insisi devenind mai scunzi, mai mici decat dinozaurii continentali (specialistii numesc acest fenomen nanism insular). Acum, va intrebati, poate, ce potential turistic are teritoriul – casa a dinozaurilor preistorici, pitici, e drept. Ca o sugestie, va propunem sa priviti cu atentie fotografia atasata in stanga (realizata in 1994, în Tara Hategului); barbatul cu sapca rosie este nimeni altul decat Jack Horner, consultantul stiintific al lui Steven Spielberg pentru celebra serie de filme Jurassic Park.

Hatzegopteryx thambema, a pterosaur from the Late Cretaceous of Romania, pencil drawing. Autor foto: Nobu Tamura, via Wikimedia Commons.
Hatzegopteryx thambema, a pterosaur from the Late Cretaceous of Romania, pencil drawing. Autor foto: Nobu Tamura, via Wikimedia Commons.

Stravechea insula a Hategului a primit, in anul 2004, titulatura de Geoparc al Dinozaurilor si, data fiind importanta acestuia pentru paleontologia mondiala, a intrat pe lista obiectivelor UNESCO. E vorba de circa 1200 km patrati ce alcatuiesc un perimetru natural fara egal in lume! In aceste locuri au fost descoperite cuiburi cu oua si embrioni de dinozauri, ale unor mamifere contemporane dinozaurilor si a unei reptile zburatoare (Hatzegopteryx), din grupul pterosaurilor, descoperiri ce au adus Tara Hategului in lumina reflectoarelor stiintei mondiale. Siturile din Tustea, Pui, Sanpetru si Nalat au scos la iveala cuiburi, oua, oase si cranii stravechi de dinozauri, precum si fosile de mamifere multituberculate.

Ce surprize mai releva acest fascinant geoparc? Anul acesta a fost inaugurata “Casa dinozaurilor pitici”, in localitatea Sinpetru, comuna Santamarie Orlea, un muzeu experimental ce aduce in prim plan povestea dinozaurilor ce populau aceste meleaguri in urma cu 70 milioane de ani si in care se afla expuse reproduceri ale dinozaurilor si oaselor acestora, in marime naturala.

Pana si Academia Romana isi are nobila sa casa aici, dincolo de portile conacului General Berthelot. In perioada ocupatiei habsburgice din secolele XVIII-XIX, conacul a apartinut familiei Nopcea, insa in anul 1918, descendentului Franz Nopcea i-a fost confiscata intreaga avere, printre care si proprietatea din vechiul sat Farcadin. In anul 1923, conacul a fost donat Generalului Henri Mathias Berthelot, seful misiunii franceze in Romania in anul 1917, pentru meritele sale aduse refacerii si reorganizarii armatei romane. Noua ani mai tarziu, generalul francez a lasat mostenire intreaga sa avere Academiei Romane, insa, o data cu instaurarea regimului comunist, conacul a fost nationalizat si transformat in sediul fostei Intreprinderi Agricole de Stat. Abia in urma cu aproape un deceniu conacul a fost retrocedat Academiei Romane, care a decis sa-l transforme intr-un spatiu public menit sa serveasca dezvoltarii zonei Tara Hategului – Retezat. Conacul este acum complet renovat si sustinele interesele stiintifice ale unei institutii de capatai in tara noastra – Academia Romana. Si, foarte important, poate fi vizitat!

La cativa kilometri de acesta se afla Mlastina de la Pesteana (comuna Densus),  o alta arie protejata a naturii, cunoscuta indeosebi pentru specia rara de planta carnivora Drosera rotundifolia – relict glaciar cu denumirea populară de roua cerului. Mlastina mai este cunoscuta si sub numele de Taul fara Fund, iar oamenii locului duc mai departe legenda potrivit careia aceasta ar fi intr-atat de adanca incat comunica cu oceanul…

Rezervatia de Zimbri Hateg. Autor foto: Wikiro, via Wikimapia.org.
Rezervatia de Zibri Hateg. Autor foto: Wikiro, via Wikimapia.org.

Batrana padure de stejar Slivut adaposteste intr-insa o rezervatie de zimbri crescuti in captivitate (la doar 3 km distanta de Hateg). In intreaga lume mai exista circa trei mii de exemplare de zimbri, acestia aflandu-se pe lista animalelor aflate in pericol de disparitie. Zimbrii din Padurea Slivut sunt descendenti  ai zimbrului caucazian, disparut astazi, si ai celui de ses. Merita sa-i vizitati, sa-i vedeti in realitate, sa-i aratati copiilor vostri, caci nu se stie cata vreme cel mai greu animal de uscat din Europa va mai exista.

Biserica Sfantul Nicolae din Densus, unul dintre cele mai vechi lacasuri de cult din piatra, va cheama langa Dumnezeu. Unii spun ca pe vremea romanilor ar fi fost templu al zeului Marte, altii ca ar fi mausoleumul generalului roman Longinus Maximus, iar datarea sa e ancorata undeva in preajma secolului XIII. Pe langa strania sa arhitectura, ce imbina stiluri si materiale diverse, inclusiv bucati din ruinele romane de la Ulpia Traiana Sarmizegetusa, un alt fapt aparte il contituie reprezentarea lui Iisus in icoana Sfintei Treimi, si anume in straie populare romanesti.

Si daca ati pasit pe urmele dinozaurilor, de ce nu ati calca si pe pamantul vechii capitale romane a provinciei Dacia, Ulpia Traiana Sarmizegetusa? Veniti sa vizitati ruinele orasului cetate, templele, atelierele, amfiteatrul, forul inaintasilor romani.

Aflati in Tara Hategului, veti intalni la tot pasul pensiuni, vile turistice, oameni primitori si mancare buna. Fara gres, va veti indestula cu virsli de Salaj, placinte hategane, bucate si bautura pe sufletul calatorului ce-a poposit in judetul celor doua capitale antice. Si ce-ar mai avea acesta de vazut prin prejur? Iata mai jos o lista cu sugestii…

Peisaj din Țara Hațegului. Autor foto: Bogdan Stanciu, via Wikipedia.
Peisaj din Țara Hațegului. Autor foto: Bogdan Stanciu, via Wikipedia.

Fâneţele cu Narcise
Fâneţele de la Pui
Cetatea Colt
Biserica Colt
Biserica din Strei
Cetatea Mălăieşti
Curtea nobiliara Salasu de Sus
Turnul de la Rachitova
Biserica din Santamarie Orlea
Manastirea Prislop
Barajul Gura Apelor

… statiunile de la poalele Retezatului si cate si mai cate!

Cum ajungeti in Hateg? Cu trenul, autocarul, autoturismul personal pe drumul pe drumul E79 Targu Jiu – Petrosani – Haţeg – Simeria (Deva) sau dinspre Caransebes, pe DN 68. Daca nu aveti masina, puteti inchiria una de la cea mai apropiata agentie Autonom Rent a Car, din Deva, Craiova, Craiova Aeroport, Arad, Timisoara ori de la un alt punct de lucru din cele 37 de centre aflate in 24 de orase ale tarii. Sau online, completand formularul de rezervari disponibil pe acest site, urmand sa optati pentru cea mai la indemana agentie Autonom din teritoriu. Veti putea inchiria una din cele peste 1800 masini noi existente in parcul Autonom, in functie de preferinte si necesitati, urmand a returna autoturismul la oricare din cele 37 de agentii Autonom Rent a Car.

Cert este ca Tara Hategului are gust de “vreau mai mult”… Istoricul si arheologul Adrian Andrei Rusu spunea ca “probabil ca nu exista in Romania un perimetru asa de restrans care sa concentreze atat de multe lucruri de vazut si admirat”. Obiectivul foto nu-si afla ragaz la poale de Retezat si nici pasul calatorului, odihna. Atata bogatie in aceasta tara miniaturala, ce a plutit pe Marea Tethys dinspre Mediterana pentru a se inradacina in viitoarea noastra casa, cata istorie si ce mareata natura! Taram de legenda unde uriasii retează culmi de munti, iar piticii sunt… dinozauri. O calatorie pe care nu o veti regreta si de care va desparte un singur prim pas!

S-aveti drum bun, timp frumos si generos, caci la hotarul Retezatului o mica mare tara va asteapta!