Suntem “Campioni in Business”

La Traian Grand Hotel din Iasi a avut loc de curand evenimentul “Campioni în Business”, organizat de Ziarul Financiar, la care au participat peste 150 de oameni de afaceri.

In cadrul evenimentului au fost premiate zece companii din Moldova, printre care cu bucurie ne numaram si noi. Mai exact, am primit Premiul Special la sectiunea “Companii mici”. Dovada, mai jos:

Redactorul-sef al Ziarului Financiar, Sorin Pâslaru, a declarat ca “au fost selectate firmele aflate in plina expansiune, care au avut o crestere a cifrei de afaceri în ultimii trei ani”. Mai multe informatii, aici.

Ce povesti ascund aceste companii de succes, campioni in business? Ziarul Financiar le-a dedicat un articol campionilor in business din Moldova, Bucovina, Banat si Transilvania.

Cat despre povestea Autonom, iat-o: ne-am lansat in 2005, la Piatra Neamt, prin efortul comun al fratilor Marius si Dan Stefan si la ideea lui Marius, care absolvise un program de MBA in Statele Unite, ba chiar facuse un studiu de caz in domeniul inchirierilor auto. Business-ul a pornit de la cateva masini, iar in 2008 afacerea se extinsese deja la nivel national. In prezent, Autonom Rent a Car este liderul national al pietei de profil, avand 36 de puncte de lucru in 23 de orase din tara si o flota de peste 1.400 de masini. In 2011, am avut o cifra de afaceri de 5,5 milioane de euro, in crestere cu 92% fata de 2010.

Un moment-cheie din existenta companiei a fost in 2008, cand Marius a revenit in SUA pentru o revedere cu colegii din MBA, la scurt timp dupa debutul crizei. Pe atunci, Romania era un El Dorado pentru afaceri, toate domeniile de activitate aveau potential de crestere, în timp ce americanii se pregateau pentru un dezastru financiar de proportii. “Cand m-am intors in tara – isi aminteste Marius – am luat masuri de precautie: am inghetat salariile, am vandut din flota si am incercat fara succes sa renegociem chiriile. Apoi, am observat ca 80% din clientii nostri erau persoane fizice si am inceput sa ne reorientam mai mult pe partea de corporate. In 2009 am crescut cu doar 20%, iar in 2011 ne-am dublat afacerile. Anul acesta avem o crestere de peste 50%.”

Ce le recomanda Marius celor care vor sa se lanseze in afaceri? “Ca antreprenor, sfatul meu pentru cei care vor sa initieze o afacere este sa faca, in primul rand, ceea ce le place.”