Cele mai populare partii din Romania

Zapada, bucuria schiorilor! De cand ninge, posesorii de schiuri si placi de snowboard au luat cu asalt partiile din toata tara. Chiar daca functionau si tunurile de zapada artificiala, cea naturala are infinit mai mult farmec 🙂

In prezent, in Romania sunt omologate peste 90 de partii, din care 10 sunt in Poiana Brasov (Telescaun, Lupului, Stadion, Sulinar, Drumul Rosu, Sub Teleferic, Subteleferic ICPAT, Ruia, Bradul, Slalom si Kanzel).  Week-end-ul trecut (20 – 22 ianuarie), potrivit unui comunicat de pe site-ul Ministerului Dezvoltarii Regionale si Turismului (MDRT), cele mai aglomerate statiuni montane din Romania au fost Poiana Brasov (judetul Brasov), Borsec (din judetul Harghita) si Straja (judetul Hunedoara).

Aflata la 12 Km de Brasov si la peste 1020 m altitudine, Poiana Brasov se regaseste an de an in topul destinatiilor preferate in sezonul de iarna, atat de sarbatori, cat si in week-end-uri. Statiunea este inconjurata de 4 mari masive muntoase: Postavarul (1.799 m), Piatra Craiului (2.238 m), Bucegi (2.505 m) si Piatra Mare (1.848 m). Recent, s-au facut investitii semnificative in partiile de schi locale: zona schiabila a crescut de la 16 la 24 km, partiile vechi au fost extinse si modernizate si s-au amenajat partii noi, astfel incat lungimea totala a partiilor s-a dublat. De asemenea, s-au construit doua noi instalatii de teleschi, a fost pus in functiune un sistem cu 24 de tunuri de zapada artificiala si exista instalatie de iluminat nocturna.

La Poiana, schiorii incepatori pot exersa in zonele cu inclinatie redusa din mijlocul statiunii (care au contrapanta pentru oprire), pe platoul Postavarul, unde urca telecabina, pe partiile Drumul Rosu, Bradul si Stadion. Partiile Sulinar si Slalom sunt dedicate schiorilor de nivel mediu, iar cei de nivel avansat vor aprecia partiile cu grad ridicat de dificultate Lupului (care are cea mai mare lungime, de 2.860 de metri, si cea mai mare diferenta de nivel, de 764 de metri), Kanzel, Ruia si Subteleferic. In statiune exista si doua telecabine (Kanzel si Capra Neagra), o telegondola (Postavarul Expres) si cateva teleschiuri.

Aflata in Muntii Giurgeului din judetul Harghita (pe DN 15, la 25 km de Toplita si la 108-127 km de Targu Mures, Miercurea Ciuc sau Piatra Neamt), statiunea Borsec este cunoscuta in special pentru apele sale minerale, dar, din decembrie 2010, are si o partie de schi omologata, cu instalatie de teleschi, nocturna si tunuri de zapada, unde se schiaza pe trei piste: Speranta, Prichindel si Raza Soarelui. Speranta este o partie de dificultate medie, cu o lungime de 680 m si o diferenta de nivel de 135 m. Incepatorii pot schia in zona terminala a partiei Prichindel, iar profesionistii se pot desfasura pe Raza Soarelui, partie cu dificultate ridicata, o lungime de 725 m si o inclinatie de 31%. Pe langa aceste piste, statiunea mai are si altele, mai vechi, dar neomologate inca, precum Faget si Fagetel, dar si partii de sanius si partii de schi fond. Sezonul de schi dureaza, de obicei, din decembrie pana in martie.

Straja se afla in Muntii Valcan, pe Valea Jiului, la o altitudine de 1440 metri si a fost declarata statiune in 2002. Are 7 partii de schi, cu lungimi cuprinse intre 519 m (Slalom Special) si 1.742 m (Platoul Constantinescu), cele mai multe intinzandu-se pe versantul Varfului Mutu (1737 metri). Partiile sunt dotate cu instalatii de transport pe cablu, iar patru din ele au si nocturna. De obicei, la Straja e zapada din noiembrie pana in aprilie. Incepatorii au conditiile propice pentru a invata sa schieze, iar practicantii de snowboard au la dispozitie Partia Canal, lunga de 1.300 m, care are si teleschi. In statiune exista oferte de cazare, centre de inchiriere a echipamentelor de schi si restaurante cu preturi mult mai rezonabile decat pe Valea Prahovei, ceea ce o face o destinatie ideala si pentru cei cu buget redus.

Alte destinatii din Romania preferate de schiori sunt Sinaia, cu 9 partii omologate, Predeal (5 partii omologate) si Azuga, cu 4 partii omologate. In Moldova, se poate schia in conditii bune pe muntele Cozla din Piatra Neamt, unde exista, din 2007, un complex turistic cu partie de schi cu nocturna si instalatie de zapada artificiala, partie de tubing (pentru colaci de cauciuc), telescaun si telegondola. Daca mergeti acolo cu masina, o puteti parca pe Platoul Gospodinelor. De pe Cozla se vede si lacul Batca Doamnei – o privileste care merita urcusul chiar si daca nu schiati. Partia are grad mediu de dificultate, lungime de 965 m si o diferenta de nivel de 260 m, cu o inclinatie medie de 27%. Mai multe informatii aici.

In Maramures se schiaza in conditii foarte bune pe partiile din Cavnic (Roata si Icoana), Baia Sprie (pe partiile Suior si Mogosa), Borsa si Izvoare.

Orice destinatie ati alege pentru schi, va puteti deplasa oriunde cu autonomie maxima, in cele mai bune conditii si la cele mai avantajoase preturi cu masinile Autonom. Va stau la dispozitie 33 de agentii Autonom rent-a-car, in 23 de orase din Romania. Din parcul nostru auto de peste 900 de vehicule, cu siguranta il veti gasi pe cel pe care vi-l doriti pentru o evadare la munte in cuplu ori cu un grup mai numeros de rude si/sau prieteni. Asa ca, daca aveti nevoie sa inchiriati o masina, un jeep sau chiar un microbuz, contactati-ne si noi va vom asigura o calatorie placuta si sigura, cu autonomie maxima, ca sa va relaxati si sa va distrati din plin.

Pana atunci, cum continua sa ninga si se anunta deja un nou week-end aglomerat la munte, va dorim de pe acum distractie placuta. Partieeeeeeeeeee! 🙂

Later edit 1: Pe 28 ianuarie a.c., la Piatra Fantanele, in judetul Bistrita-Nasaud, a fost inaugurata o partie de schi fond si un poligon de tragere cu arma.

Later edit 2: Ministerul Turismului a infiintat un numar de urgenta, gratuit si disponibil non-stop, dedicat turistilor blocati din cauza viscolului: 0800.86.82.82. Salvati-l in agenda telefonului!