Filmul romanesc “Ilegitim”, selectionat la Berlinale

ilegitim2

Intre 11 si 21 februarie a.c., va avea loc a 66-a editie a Festivalului International de Film de la Berlin. Singurul lungmetraj romanesc selectionat anul acesta este “Ilegitim” / “Illegitimate”, in regia lui Adrian Sitaru. Productia este inclusa in sectiunea Forum – cea mai indrazneata de la Berlinale, prezentand filme de avangarda, experiment, eseu, reportaj politic, cinematografii putin cunoscute.

Recomandat de producatori drept unul dintre cele mai provocatoare filme din ultimii ani, „Ilegitim” prezinta iubirea incestuoasa dintre doi frati. Un tata medic si mai multe denunturi. O familie in care limita dintre moral si legal nu a existat niciodata. Nici macar in cazul unui avort.

“‘Ilegitim’ este un film in care umorul si drama se imbina intr-o tragi-comedie despre iubire (conjugala, frateasca, trupeasca), destramare a relatiilor, despre alegeri pro sau contra viata, dar si despre cea a iubirii fizice intre frati, un subiect tabu, subiect despre care se discuta foarte putin, insa exista cercetari de specialitate numeroase”, declara regizorul Adrian Sitaru, care semneaza si scenariul productiei, impreuna cu Alina Grigore. Distributia ii include pe Adrian Titieni, Bogdan Albulescu si Alina Grigore, dar si actori neprofesionisti din cadrul scolii de actorie InLight – Robi Urs, Cristina Olteanu, Miruna Dumitrescu, Liviu Vizitiu si Mihaela Perianu.

ilegitim

Acesta este cel de-al patrulea lungmetraj al lui Sitaru, dupa “Pescuit sportiv” (2008), “Din dragoste cu cele mai bune intentii” (2011) si “Domestic” (2012), toate productii premiate la festivaluri prestigioase, carora li se adauga multiple scurtmetraje: “Valuri” (2007), “Lord” (2009), “Colivia” (2010), “Chefu'” (2012), “Arta” (2014), “Excursie” (2014).

Ilegitim” va avea premiera mondiala pe 13 februarie la Berlinale, iar din 18 martie va rula si pe marile ecrane din Romania. Abia asteptam sa-l vedem 🙂 Mai ales ca, in 2014, cand se realizau filmarile, am avut sansa sa contribuim la productie cu o masina pentru logistica. Recunoastem insa ca, pe atunci, nici nu ne imaginam ca filmul va ajunge sa reprezinte Romania la Berlinale. Mai multe informatii pe aceasta tema puteti afla de aici.

UPDATE 22 februarie 2016: Avem bucuria sa va anuntam ca filmul “Ilegitim” a fost distins cu Premiul C.I.C.A.E – “Confédération Internationale des Cinémas d’Art et d’Essai” (Confederatia Internationala a Cinematografelor de Arta), la editia din acest an a Festivalului de Film de la Berlin. Lungmetrajul a fost primit cu aplauze indelungi si cronici pozitive, facandu-se remarcat printre 44 de productii selectate, dintre care 34 prezentate in premiera mondiala. Detalii puteti citi aici. Felicitari intregii echipe si la mai mare!