Maramures, plai cu dor…

Romania Maramures, 1990. Autor foto: Joadl, via Wikimedia Commons

Multe-s plaiurile Romaniei unde strainul nu-i strain, ci acasa, dar ca Maramuresul deosebit, taram de basm si de legenda, cetate a naturii si a traditiilor romanesti, putine-s la numar! Cine n-a vazut Maramuresul nu cunoaste intru totul Romania, iar cine l-a vazut cu dor de Maramu’ ramas-a…

Tocmai in hotarul nordic cu Ucraina s-a infiripat aceasta zona etnofolclorica de rara grandoare, unde pana si oamenii Paleoliticului si-au aflat asezamant prielnic in cetatuia naturala formata de Muntii Oas, Gutai, Tibles, Rodnei, Maramuresului si raul Tisa, peren marginator al tarii si al acestei franturi de identitate nationala, de traditie, cultura si frumos. Cei haraziti cu norocul de-a fi fost pe-aceste plaiuri stiu ca Maramuresul inseamna multe, dar printre intaiele sale infatisari ce revin pe calea aducerii aminte, Maramuresul inseamna lemn. Sub toate chipurile: barne rotunde, barne cioplite, mobila, garduri, porti, troite, biserici – toate din lemn, simbol al traditiilor mestesugaresti, materie supraomeneasca, partasa la viata neaosilor locului.

Patru tari ingloband o tara mare aflata in inima alteia si mai mari: Tara Chioarului, Tara Lapusului, Tara Maramuresului si Tara Codrului, intr-o Romanie autentica, pura si constanta in valoare si timp. Veniti in Maramures si veti fi acasa!

Poartă de lemn la intrarea în cele două biserici ortodoxe din Botiza, judeţul Maramureş, România. Autor foto: Joadl, via Wikimedia Commons

Unde? Sus, in Nordul tarii, pe malurile Tisei, pe drumurile ce vin dinspre invecinatele judete Satu Mare, Salaj, Cluj, Bistrita Nasaud si Suceava. De ce? Fiindca sunteti asteptati cu portile deschise! De la bun inceput, aceste porti din lemn infiripa unul dintre cele mai puternice simboluri maramuresene, fiind asemuite cu arcurile de triumf. Motivele sculptate in lemnul de stejar poarta simboluri si insusiri magice, ce se vor releva doar acelora ce vor pasi pe sub acoperisul acestora.

Bisericile din lemn, cu identitatea lor bine conturata si introduse in patrimoniul mondial al UNESCO, vorbesc de la sine despre nebiruita credinta in Cel de Sus. Barsana, Desesti, Ieud, Plopis, Poienile Izei, Rogoz sau Surdesti sunt doar cateva dintre localitatile a caror viata continua in jurul nucleului numit credinta si infatisat in forma sa pamanteasca sub chipul unor lacase de cult cu ancadramente rustice si motive ornamentale de rara frumusete, pe fundalul lemnului cu insusiri divine.

Credinta si lemnul intovarasesc viata Maramuresului intr-un mod inedit, irepetabil. O dovada in acest sens o constituie faimosul Cimitir Vesel de la Sapanta, creatia artistului popular Stan Ioan Patras si simbol al credintei in viata de dincolo de moarte, saracita astfel de solemnitatea cu care suntem obisnuiti. Diversele scene din viata decedatilor, ilustrate cu umor fin pe crucile din lemn de stejar, precum si versurile personalizate de pe fiecare monument funerar, transforma acest cimitir cu peste 800 de cruci intr-o atractie turistica unica in lume, ilustrativa vietii taranului roman. Iata si cateva versuri celebre ce au descretit fruntile a mii de oameni, nefamiliarizati cu o astfel de abordare a mortii:

Sapanta, Cimitirul Vesel. Autor foto: Roger Mladek, via Wikimedia Commons

“Sub aceasta cruce grea
Zace biata soacra-mea
Trei zile de mai traia
Zaceam eu si cetea ea
Voi care treceti pa aici
Incercati sa n-o treziti
Ca acasa daca vine
Iarai cu gura pa mine
Da asa eu m-oi purta
Ca-napoi n-a inturna
Stai aicea draga soacra-mea…”
(Sursa)

Veniti sa vedeti Muzeul Satului Maramuresean, atat pe cel din Sighetu Marmatiei, intruchipand fidel casele-monumente de arhitectura romaneasca, cat si satul viu de astazi, neviciat de moda occidentala si credincios pastrator al traditiei romanesti. Or, daca tot ati ajuns in Sighetu Marmatiei, trebuie neaparat sa vizitati si Muzeul Etnografic al Maramuresului, Muzeul Culturii Evreiesti ori Casa Muzeu “Dr. Ioan Mihalyi de Apsa”, mare om politic si de cultura maramuresean.

Nu in ultimul rand, Sighetu Marmatiei este cunoscut, din pacate, pentru centrul de detentie de trista amintire. O veche inchisoare, infiintata aici in 1897, pe vremea cand Transilvania facea parte din Imperiul Austro-Ungar, a fost transformata, in anul 1944, in lagar sovietic. In aceasta unitate, supranumita si „Inchisoarea ministrilor”, au fost incarcerati intelectuali anchetati de securitate, pentru ca, in anul 1950, intr-o singura noapte sa fie inchisi peste 80 de demnitari, privati de dreptul la judecata, si carora, nu dupa mult timp, li s-a alaturat un alt grup, de prelati catolici. Inchisoarea din Sighetu Marmatiei a reprezentat un lagar de exterminare pentru elitele tarii, istoria neagra a acestei unitati de detentie istorisindu-si astazi povestea pe cele trei paliere ale Muzeului Memorial al Victimelor Comunismului si al Rezistentei, consolidat pe vechile ruine ale acestei abominabile inchisori, simbol al luptei impotriva comunismului.

Tot in Maramures va asteapta salba statiunilor balneo-climaterice: Ocna Sugatag, Baile Carbunari, Baile Danesti, Baile Botiza si Baile Borsa. Aici va asteapta  tamaduitoarele ape ale pamantului, minerale, bicarbonatate, feruginoase, magneziene, calcice si binecuvantate cu multe alte proprietati spre a va desfata trupul, lasandu-va invaluiti de minunea naturii. Totodata, in sezonul de iarna se schiaza foarte bine pe partiile din Cavnic, Suior, Borsa, Izvoarele si Mogosa, situate pe versantii Muntiilor Gutaiului si Pietrosul Rodnei.

Si cate nu ar mai fi de vazut! Din maretia muntelui si pana-n casa gospodarului maramuresean, totul se cere a fi contemplat pe indelete.

Gospodărie din secolul al XIX-lea din Ieud, judeţul Maramureş, România, expusă la Muzeul Satului din Bucureşti. Casa. Autor foto: Andrei Stroe, via Wikimedia Commons

Pentru a simti cu adevarat spiritul acestor meleaguri, judetul Maramures se cere a fi strabatut din hotar in hotar si cel mai indicat, cu un autoturism bun. Aveti nevoie de unul? Inchiriati-l de la noi! O solutie simpla si la indemana, astfel incat sa va bucurati nestingheriti de grandoarea Maramuresului, urmand drumurile batute de oameni si istorie! Puteti inchiria o masina de la cea mai apropiata agentie Autonom Rent a Car, cum ar fi cele din Cluj, Suceava, Bihor, Mures sau Arad, precum si din alte 18 mari orase si principale aeroporturi ale tarii. Sau online, completand formularul de rezervari disponibil pe acest site, urmand sa alegeti cea mai la indemana agentie Autonom din tara, cu mentiunea ca autoturismul va putea fi returnat la oricare punct de lucru din cele 36 existente pe teritoriul Romaniei.

Cu o masina pe masura in dotare, nici cazarea nu va cauza multe batai de cap in aceasta zona. Veti intalni hoteluri, moteluri, pensiuni turistice, cabane si campinguri pe toata suprafata judetului, insa va recomandam inainte de a porni la drum sa va organizati un traseu bine gandit, astfel incat sa vedeti cat mai multe din comorile Maramuresului.

Paginile web de mai jos se vor dovedi utile in acest sens:
Prezentarea judetului Maramures
Harta turistica a judetului Maramures
Stiri Maramures
Antologie de folclor din Maramures
Sighetu-Marmatiei
Tara Lapusului
Cazare judetul Maramures

Incursiunea in fabuloasa Tara a Maramuresului este incununata de bucatele traditionale ale acestei zone. Sarmale batranesti sau cu pasat, colaci impletiti, branzeturi boieresti, mult lapte de oaie,  scrijele din cartofi, mamaliga topsita, mezeluri bine mestesugite si o horinca zdravana de Maramu’, numai buna sa dezlege limbile si sa-ncalzeasca suflete! De altfel generoase, caci oamenii Maramuresului au faima de a fi foarte primitori si cumsecade. Iar apetitul promite sa se intarate fara efort, sub mijlocirea naturii curate, a obiceiului pastrat din mosi-stramosi si-a nevoii nestavilite de autentic si frumos!

Veniti in Maramures si veti fi acasa!