Pe urmele Regelui Mihai al Romaniei

Cum Majestatea Sa Regele Mihai I (nascut pe 25 octombrie 1921, la Sinaia) a fost sarbatorit de curand atat pentru a 90-a aniversare, cat si pentru onomastica, avem un bun prilej sa ne amintim de perioada monarhica si sa descoperim locuri unde s-a scris candva istorie, locuri care ascund si astazi numeroase secrete: castelele Peles si Pelisor de pe Domeniul Regal de la Sinaia, Domeniul Regal Savarsin si Palatul Elisabeta din Bucuresti.

Majestatea Sa Regele Mihai I si Regina Ana, Altetele Sale Regale Principesa Margareta si Principele Radu

Inainte de a porni la drum insa, sa cunoastem putin familia regala a Romaniei: 

Majestatea Sa Regele Mihai I este cel mai varstnic fost monarh din Europa si unul din putinii supravietuitori dintre sefii de state din cel de-al Doilea Razboi Mondial. Descendent al familiei de Hohenzollern-Sigmaringen, originara din Germania, fiul legitim al Regelui Carol al II-lea si al Reginei-mama Elena, nepot al Regelui Ferdinand I, stra-stranepot al reginei Victoria a Marii Britanii si var de gradul trei al reginei Elisabeta a II-a, Mihai I a guvernat Romania intre 20 iulie 1927 – 8 iunie 1930 (cand avea doar 6 ani, sub o regenta condusa de unchiul sau, Principele Nicolae) si intre 6 septembrie 1940 – 30 decembrie 1947, dupa abdicarea tatalui Sau, Carol al II-lea, in timpul regimului pro-german instaurat de maresalul Ion Antonescu. Dupa ce sovieticii au patruns pe teritoriul Romaniei, Mihai I a dispus, la 23 august 1944, arestarea lui Antonescu si a ministrilor sai si astfel tara “a intors armele” impotriva puterilor Axei, aliandu-se cu Natiunile Unite. Insa, fiindca s-a opus guvernelor pro-sovietice din 1945-1946, a fost fortat sa abdice la 30 decembrie 1947, sub amenintarea uciderii a 1000 de tineri luati ostatici de comunisti. A parasit tara impreuna cu regina-mama Elena si a trait in exil in Elvetia, Marea Britanie si in Statele Unite, revenind in Romania abia in 1992. Cinci ani mai tarziu, sub mandatul presedintelui Emil Constantinescu, i se permitea sa revina definitiv si isi recastiga cetatenia romana. Majestatea Sa Regele Mihai este casatorit cu Principesa Ana de Bourbon-Parma, pe care a cunoscut-o in 1947, la casatoria Principesei Elisabeta a Marii Britanii cu Ducele de Edinburgh, si au impreuna cinci fiice: Alteta Sa Regala Principesa Mostenitoare Margareta si Principesele Elena, Irina, Sofia si Maria.

Revenind la itinerariul nostru, ne oprim mai intai la Domeniul Regal de la Sinaia, unde a vazut lumina zilei Majestatea Sa Regele Mihai I. Construit de Regele Carol I pe un teren cumparat din fonduri personale, domeniul a fost mostenit, pe rand, de Regele Ferdinand si de Regele Mihai. Dupa abdicarea fortata din 1947, regimul comunist a confiscat toate proprietatile familiei regale, Castelul Peles fiind declarat muzeu de stat in 1953, pentru ca intre 1975-1989 sa se interzica accesul publicului. In 1990, castelele Peles si Pelisor au redevenit obiective turistice si atrag anual aproape 1 milion de vizitatori din tara si de peste hotare, in timp ce castelul Foisor a ramas resedinta a protocolului de Stat, pentru vizitele oaspetilor de vaza ai familiei regale. Intregul Domeniu de la Sinaia a reintrat in proprietatea Regelui Mihai I abia in 2008.

De ce merita sa vizitati Castelul Peles? Fiindca este o capodopera a stilului neo-renascentist german, cu influente saxone si baroce, atipic pentru un stat balcanic. Arhitectura impozanta, decoratiuni somptuoase, fatade, ornamente si fresce pictate de mana, -toate ofera calatorului nenumarate motive de incantare. In interior, va vor atrage privirea decoratiunile lucrate in lemn si tapiteriile. Castelul gazduieste, de asemenea, opere de arta rare, reunite in colectii de patrimoniu. Dincolo insa de aceste motive obiective, merita sa-l vedeti pentru atmosfera aristocratica pe care o emana: sobra, dar ospitaliera; eleganta si plina de inspiratie. Cum ajungeti la Sinaia? E usor: gasiti masini de inchiriat la Brasov, de pilda, ca si in alte 32 de centre Autonom din 23 de orase, in functie de directia din care veniti.


Continuandu-ne calatoria, ajungem la poalele Muntilor Zarandului, la Domeniul Regal Săvârșin, in comuna cu acelasi nume din judetul Arad. Castelul a fost construit intre anii 1650-1680, distrus in timpul Revolutiei de la 1848 si refacut la începutul secolului al XIX-lea, in stil neoclasic. Cand obositi, va puteti relaxa in parcul pitoresc, cu lac si debarcader, din jurul castelului.

Domeniul Săvârșin a fost cumparat in 1943 de Regele Mihai si a fost confiscat in 1948, odata cu toate celelalte proprietati ale familiei regale, revenind in posesia Casei Regale la 1 iunie 2001. De atunci, a fost restaurat constant, conform arhitecturii originale, iar parcul si serele domeniului sunt amenajate si cultivate dupa metode ecologice moderne. Totodata, s-a infiintat Asociatia de Dezvoltare Durabila Savarsin si astfel Domeniul regal a devenit, sub patronajul Principesei Margareta, un centru al activitatii sociale si culturale din zona. Aici petrece Familia Regala Craciunul, primeste colindatori si imparte daruri satenilor nevoiasi.

Revenind in capitala, nu ne putem incheia calatoria fara o vizita pe Sos. Kiseleff nr. 28, la Palatul Elisabeta, ce poarta numele primei regine a Romaniei: Principesa Elisabeta de Neuwied, prima fiica a Regelui Ferdinand si a Reginei Maria, fosta Regina a Greciei, sora a Regelui Carol al II-lea, sotia lui Carol I si matusa Regelui Mihai, scriitoare (sub pseudonimul Carmen Sylva) si fondatoare a unor institutii caritabile.

Construit in 1936, in stil maur si brancovenesc, palatul i-a gazduit pe Regele Mihai si regina-mama Elena dupa bombardarea Palatului Regal de pe Calea Victoriei, la 24 august 1944. Aici, la 30 decembrie 1947, Regele a semnat abdicarea fortata. Dupa confiscarea averii, Palatul a fost folosit ca resedinta de protocol de stat, in anii ’90 a devenit hotel si restaurant, iar in 2001 a fost oferit ca resedinta oficiala permanenta Regelui Mihai, in calitate de fost sef de Stat. Astazi, Palatul Elisabeta gazduieste evenimente speciale, precum si oaspeti din familiile regale europene care viziteaza Bucurestiul la invitatia Principesei Margareta si a Principelui Radu. Reuniunile au loc, de regula, in Salonul Alb, Sala Regilor, Salonul Regina Elena, Salonul cu barne sau in Sufrageria mare. Acelasi Palat este sediul administratiei regale, adapostind Secretariatul Regal, Birourile de Protocol si de Presa, de unde sunt administrate angajamentele publice, proprietatile si proiectele de dezvoltare ale Familiei Regale.

Asa-i ca a meritat incursiunea? Cand va incumetati sa parcurgeti tara in lung si in lat pe urmele regelui Mihai I, nu uitati ca Autonom va sta la dispozitie oricand aveti nevoie de o masina de incredere – gasiti centre Autonom la tot pasul, in Arad, Brasov si Bucuresti, precum si in toate aeroporturile din tara – in total, 33 de centre de inchiriere auto in principalele 23 de orase ale tarii. Sa aveti drum bun si sa va distrati regeste! 🙂

Sursa informatii si fotografii: familiaregala.ro, princeradublog.ro, WikiPedia