Valea Jiului, destinatia alpina a Autonomilor

Se spune adesea ca un lucru bine ascuns e asezat undeva in vazul tuturor. Astfel, nimeni nu reuseste sa-l identifice, aidoma proverbului care spune ca padurea nu poate fi vazuta din cauza copacilor. Acest principiu poate fi consimtit si asupra bogatiilor cu care tara noastra a fost harazita si pe care adesea le ignoram si nesocotim fiindca nu am avut ocazia sa le cunoastem. Autonom Rent a Car va invita, astazi, spre o altfel de destinatie turistica, uluitoare prin amploarea frumusetii si diversitatii naturale, insa nu indeajuns de populara: Valea Jiului.

De ce Valea Jiului?

Straja. Via Crestinortodox.ro.

Pentru ca, intr-un perimetru restrans, minunile naturii au alcatuit o comoara peisagistica greu de egalat. Muntii Parang, Muntii Valcan, Straja, Retezatul, Cheile Taia, Cheile Jietului, Jiurile insele, cu defileul sapat prin munte si binecuvantat de crucea Manastirii Lainici, pesterile, lacurile, momarlanii cu ale lor obiceiuri stravechi si trai aparte, mineritul, muntele si Valea, toate alcatuiesc un tot unitar unic prin frumusetea inca neslefuita a naturii, specificul si farmecul irepetabil al acestor locuri. Asadar, dragi Autonomi, sa pornim la drum, spre Vale!

Unde?

Valea Jiului, regiune situata de-a lungul bazinului Jiului, in judetul Hunedoara, cuprinzand sase orase (Petrosani, Petrila, Aninoasa, Vulcan, Lupeni, Uricani) si peste 170.000 locuitori, poate fi abordata din doua directii principale: fie dinspre Depresiunea Hategului, fie dinspre Targu Jiu, pe Drumul National 66. Puteti ajunge in Valea Jiului cu trenul sau cu un alt mijloc de transport, insa va recomandam un autoturism cu care sa strabateti in lung si-n lat perimetrul acestei zone si nu numai, fiindca punctele de interes turistic sunt imprastiate pe toata harta acestor meleaguri.

Nu aveti masina?

Puteti inchiria una de la cea mai apropiata agentie Autonom Rent a Car, din Deva, Craiova, Craiova Aeroport, Arad, Timisoara ori de la un alt punct de lucru din cele 36 de centre aflate in 23 de orase ale tarii. Sau online, completand formularul de rezervari disponibil pe acest site, urmand sa optati pentru cea mai la indemana agentie Autonom din teritoriu. Veti putea inchiria una din cele peste 1300 masini noi existente in parcul Autonom, in functie de preferinte si necesitati, urmand a returna autoturismul la oricare din cele 36 de agentii Autonom Rent a Car.

Ce sa vizitati?

Va propunem un traseu care include cele mai importante puncte de interes turistic, abordate dinspre Depresiunea Hategului si de pe firul drumului DN 66.

Concert in Pestera Bolii – Muntii Sureanu -Jud. Hunedoara – Romania. Autor foto: Dudeka06, via Wikimedia Commons.

Pestera Bolii

La hotarul Muntilor Retezat cu ai Sebesului, la 6 km de municipiul Petrosani, sub o stanca de piatra aflata in apropiere de DN 66, se afla intrarea in Pestera Bolii, pe sub care Paraul Jupaneasa a sapat unul dintre cele mai uluitoare goluri subterane ale tarii noastre. Este accesibila pe toata lungimea sa, in interior exista podete, pestera fiind iluminata si remarcandu-se printr-o acustica aparte, motiv pentru care inca din perioada interbelica au fost organizate manifestari artistice in interiorul sau. Exista chiar si o bisericuta din lemn in acest gol subteran, patronata de Sfanta Varvara, mucenita minerilor.

Cheile Taia

In apropiere de Pestera Bolii, urmand drumul DN 66 si parasindu-l odata cu intrarea in orasul Petrila, se afla o rezervatie insolita, alcatuita din versantii abrupti ai Cheilor Taia, cu un decor putin spus spectaculos. Canionul sapat de apa cu acelasi nume constituie un mic eden al alpinistilor, peretii stancosi oferind cataratorilor amatori si profesionisti spatiu nesperat pentru ascensiuni cu diverse grade de dificultate. Pe unul din peretii acestor chei este amenajat, la inaltime, un mic refugiu pentru alpinisti, astazi un simbol al acestor chei si al Vaii Jiului, in genere.

Cheile Jietului

Urmand drumul ce traverseaza localitatea Lonea si satul Jiet, paralel cu DN 66, care traverseaza municipiul Petrosani, ajungem intr-o alta zona fermecatoare a Vaii Jiului: Cheile Jietului. Pornind de la margine de Petrosani si Petrila, rezervatia naturala urmeaza firul drumului ce leaga Valea Jiului de Voineasa si care isi impleteste calea urcusului cu apele curate si perene ale Jietului, impotriva carora se razvratesc doar curcubeii neobositi, pastravii muntelui.

Cheile Jietului au o lungime de circa 4 kilometri si pot fi abordate fie dinspre Petrila, prin traversarea patriarhalului sat momarlanesc Jiet, fie dinspre municipiul Petrosani; pe oriunde ai lua-o, drumurile se unesc pe DN 7A, asfalt ce se incumeta sa traverseze muntele chiar si la cota 2000. Verticalitatea peretilor, cascadele Jietului, vegetatia de relief inalt sunt doar cateva dintre atributele care indeamna turistul la popas de-a lungul acestor chei, care urca pana la Lacul Vidra, drumul continuandu-si spectaculozitatea pana in Voineasa. Un lac de o rara frumusete, adunand in jurul sau paduri de molid si avand o capacitate de circa 340 milioane metri cubi de apa, intinsi pe o suprafata de 9 km.

Parangul

Varful Parangul Mare. Autor foto: Harabagiu Dan, via Wikimedia Commons.

In dreapta Cheilor Jietului se ridica falnice spre cer culmile Parangului. Privelisti de exceptie, un rai montan ce atinge cea mai inalta altitudine la 2519 metri, in varful Parangului Mare. De acolo, intreaga Valea Jiului pare a fi un slujitor la picioarele uriasului, stramtorata de munti, populata in ingramadiri urbane si marginita de maretia naturii. Statiunea Parangu Mic atrage an de an tot mai multi turisti, iubitori ai muntelui, vara pentru trasee si drumetii, iarna pentru schi pe partiile special amenajate. Varfurile Carja, Stoinita, Gemanarea, peste 20 de lacuri glaciale, printre care se remarca Calcescu, Carja, Taul fara Fund, Mija si Custura, peste alte 20 de lacuri mai mici reprezinta repere turistice pe care trebuie si merita sa le vedeti. In apropiere de Petrosani, la poalele Parangului, porneste telescaunul ce urca spre statiunea Parangu Mic, una dintre cele mai vehiculate variante de acces spre platoul acestor munti si destinatie pretioasa pentru practicantii sportului alb.

Straja

Straja. Via vjonline.eu

O alta statiune montana din Valea Jiului, ce isi porneste drumul din municipiul Lupeni, este Straja, situata la o altitudine de peste 1440 m, in Muntii Valcan. Partiile de schi, echipate cu instalatii de transport pe cablu, telescaunul care urca pana pe Platoul Soarelui atrag an de an impatimitii muntelui. Sute de cabane, pensiuni si vile turistice isi asteapta, indiferent de anotimp, oaspetii, urmand ca popasul acestora sa fie salutat de amfitrionul acestor inaltimi, ursul Balu, extrem de popular in randul celor care au avut norocul sa viziteze aceste inaltimi. Pe langa atractia turistica de care se bucura, masivul Straja este renumit si pentru incarcatura istorica si religioasa a locului, un schit care poarta numele acestui masiv fiind ridicat in amintirea a circa 800 de soldati ce si-au pierdut viata in aceste locuri. In memoria eroilor neamului a fost ridicata o cruce in varful muntelui si un schit inedit, la care se ajunge printr-un tunel lung de 50 metri si pictat in intregime cu scene din Vechiul Testament si Calendarul Bisericesc.

Campul lui Neag – o poarta spre Retezat

Satul Campul lui Neag a devenit in timp un minicomplex turistic cu peisaje de rara frumusete, spre acesta drumul continuand din Lupeni si traversand Uricaniul. Din Campul lui Neag pleaca unul dintre cele mai populare trasee ce au ca destinatie Retezatul, traseul incluzand locuri de popas precum Complexul Cheile Butii, Cabana Buta, saua Plaiului Mic, Poiana Pelegii, ajungand in cele din urma la Lacul Bucura, loc de unde masivii Retezatului pot fi abordati in functie de preferintele fiecaruia. Nu in ultimul rand, in zona Campul lui Neag puteti vizita Lacul Valea de Pesti, Pestera cu Corali ori Pestera Zeicului.

Manastirea Lainici

Manastirea Lainici. Autor foto: Genudoc, via Wikipedia.org.

La 25 km distanta de Petrosani, pe DN 66, in inima spectaculosului Defileu al Jiului, se afla un alt popas de mare insemnatate inclus pe harta pelerinajelor ortodoxe. Este vorba de Manastirea Lainici, cu hramul “Intrarea in Biserica a Maicii Domnului”, o manastire de calugari cu radacini ancorate in secolul XIV si apartinand de Arhiepiscopia Craiovei, Mitropolia Olteniei. Aici a stat ascuns Tudor Vladimirescu deghizat in calugar, dupa ce luptase impotriva turcilor intre anii 1806 si 1812 si fusese urmarit de acestia. Astazi, calugarii acestei manastiri continua sa traiasca aproape de Dumnezeu, in mirificul eden al Defileului Jiului, locas monahal ce va asteapta intotdeauna cu portile si inima deschisa.

Si asta nu e totul! In municipiul Petrosani puteti vizita Muzeul Mineritului, Depoul de Locomotive CFR, ce adaposteste locomotive de epoca cum rar mai exista, aici va aflati pe urmele lui Jules Verne in cautarea Castelului din Carpati, aici sunteti aproape de cer, de pe culmea Parangului Mare putand vedea Dunarea in zilele senine de vara, si aproape de divinitate, in manastirile ridicate drept multumire pentru frumusetea si magia acestor meleaguri fara seaman ori in cinstea Sfintei Varvara, protectoarea minerilor. Se spune ca cine bea apa din Valea Jiului va purta vesnic intr-insul dorul acestor pamanturi. Veniti, asadar, si infruptati-va din ce are mai frumos natura de oferit!

Momarlanii, urmasi ai dacilor, va asteapta aici cu o oferta agroturistica vasta, cu traditiile si datinile lor, in casele lor din barne necioplite si piatra, cu mortii inmormantati dupa stravechi obicei in apropierea acestora, cu movilele de pietre de pe inaltimi, hotare stiute de ei si botezate momai, cu nedeile lor, pitaraii si colindul lor. Va vor infrupta cu pasat momarlanesc, pasta de catina si ceai de macese, carnati afumati de oaie, tocana de berbec cu varza calita si bucate ciobanesti, zdravene, inchegate din lapte curat de munte.

Popasul in Valea Jiului va va uimi negresit si, daca veti bea din apa curata a acestor meleaguri, cu dor de Vale veti ramane pururea. Mai apoi veti reveni cu prietenii, incantati sa aveti privilegiul de a-i introduce intr-o lume plina de comori si frumusete, aici, in tara noastra. Valea Jiului va asteapta, dragi prieteni autonomi, cu muntii, padurile, lacurile, pesterile si cheile sale, mereu la indemana pentru a va deschide sufletul si pofta nepretuita pentru frumos si valoare! Coborati in Vale, pentru ca mai apoi sa urcati treptele spre nori… Veniti si potoliti-va setea! Valea Jiului va asteapta!

Site-uri utile:

Valea Jiului
Turism in Valea Jiului
Cazare in Parang
Info Valea Jiului